Slaapzak vs. Deken

dekentje happy horse
babydekentje
slaapzak meyco

Het is een vraag die vele ouders hebben, kan ik mijn baby het beste onder dekens laten slapen of in een slaapzak? En waar moet ik dan op letten? Je kunt online en in verschillende bladen veel informatie hierover vinden. Uiteindelijk blijft het een persoonlijk keuze en is het kwestie van uitproberen en controleren. Maar om je snel op weg te helpen vind je in deze post enkele favoriete opties voor verschillende leeftijden.

Leeftijd: 0 tot 3 maanden -> Dekentje

Pasgeboren baby’s zijn extra kwetsbaar. Ze kunnen namelijk de eerste maanden nog niet goed zelf hun lichaamstemperatuur regelen en een deken die per ongeluk over hun hoofd zit niet omlaag duwen. Vaak worden ze de eerste weken dan ook ingewikkeld in een badcape aangezien deze goed isoleert en hun lichaam ondersteunt. Naast de badcape (en een rompertje of pyjama) kun je een dekentje met laken gebruiken om de baby toe te dekken. Belangrijk hierbij is dat de deken goed strak is ingestopt en niet te hoog zit (beneden de schouders). Door je baby met de voeten tegen het voeteneind van het bed aan te leggen weet je zeker dat de deken niet gemakkelijk over het gezicht kan komen. Na ongeveer twee maanden zou je de badcape eventueel nog kunnen vervangen voor een inbaker/swaddle doek. Let er wel op dat je je eerst goed informeert over het gebruik hiervan.

Leeftijd: 3 tot 8-12 maanden -> Slaapzak

In de eerste weken groeit een baby het hardst en na ongeveer drie maanden kunnen ze dan ook al behoorlijk sterk zijn. Het komt regelmatig voor dat ze met deze leeftijd wel al sterk genoeg zijn om een deken van zich af te schoppen, maar dit nog niet kunnen controleren. Er zijn verschillende manieren om dit tegen te gaan, maar het handigst is om over te stappen op een slaapzak. Hierin kunnen ze lekker trappelen met hun benen en draaien zonder dat ze het koud krijgen of zich onder een deken woelen. Kies voor een slaapzak met afritsbare mouwen voor optimaal gemak bij verschillende seizoenen of rol ze op als ze nog te lang zijn. De zak mag bij de benen ook best wat langer zijn, maar let er op dat de nekmaat goed is zodat het hoofdje niet gemakkelijk onder het stof komt. Een ander belangrijk punt is de afwerking. Controleer dan ook altijd even of er geen losse draadjes zijn en of de rits wordt afgedekt met een extra stukje stof (zeker bij de hals).

Leeftijd: vanaf 8-12 maanden -> Dekentje of Slaapzak

Sommige baby’s slapen uiteindelijk toch beter onder een deken. Een goed moment om dit uit te proberen is op het moment dat de slaapzak wat klein begint te worden. Je baby heeft inmiddels al meer controle over bewegingen en kan zich gemakkelijker verplaatsen als dat nodig is. Naast een pyjama kun je opnieuw een deken met laken gebruiken die je ook weer strak opmaakt. Om het opmaken van het beddengoed wat gemakkelijker te maken zijn er ouders die de deken in een dekbedhoes doen. Houd er rekening mee dat het gebruiken van een echt dekbed voor kinderen onder de 2 jaar wordt afgeraden. Vergeet ook niet het ledikant (en de box) op tijd omlaag te zetten!

Aandachtspunten

Zeker bij pasgeboren baby’s is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun temperatuur niet te hoog en niet te laag wordt. Dit doe je door meerdere lagen textiel te gebruiken en rekening te houden met de zogenaamde TOG-waarde (Thermal Overall Grade). Deze waarde geeft aan hoe goed bepaalde stoffen isoleren en dus warmte vast houden. Dit is met name afhankelijk van het soort textiel (bijvoorbeeld katoen of polyester).

Omdat de luchtvochtigheid in de kamer ook mee speelt, is het verstandig om nieuw beddengoed altijd eerst te wassen voordat je dit gebruikt. Hierdoor kan het stof beter ademen en kan er meer vocht worden opgenomen. Door in het nekje van je kindje te voelen kun je controleren of de temperatuur goed is. Het zou niet koud of klam mogen aanvoelen. Uitgaande van een temperatuur rond de 18 graden op de kamer zelf, kun je het beste tot maximaal 3,5 TOG aan kleding gebruiken.

Zoals met alles geldt voor de verzorging van je baby moet je nooit puur afgaan op het advies van anderen. Let altijd extra goed op zodra je iets nieuws probeert en probeer aan te voelen wat het beste werkt. Mocht je na het lezen van dit bericht nog met vragen zitten, stel ze gerust en wij doen ons best om je te helpen!

Enkele links naar websites met meer informatie over veilig slapen:

Veiligheid.nl/veilig-slapen

Opvoeden.nl/veilig-in-bed-en-in-de-box

NCJ/adviezen-veilig-slapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *